Charakteristika

Monitoring zátěže vodního prostředí cizorodými látkami

Činnost laboratoře je zaměřena především na sledování výskytu cizorodých látek ve vodních ekosystémech a výzkum jejich vlivu na exponované organismy. Pozornost je zaměřena na hodnocení vlivu vybraných zdrojů znečištění na vodní prostředí včetně vlivu na vodní organismy, dále je hodnocena kontaminace ryb vyskytujících se ve volných vodách i v chovech. Pracoviště kooperuje v národních programech biomonitoringu. Realizovány jsou laboratorní toxikologické studie zaměřené převážně na hodnocení vlivu vybraných chemických sloučenin (v současnosti především farmak a pesticidů) na modelové organismy. Vliv cizorodých látek vyskytujících se ve vodním prostředí na ryby je zjišťován především pomocí stanovení vybraných biochemických parametrů (tzv. biochemických markerů kontaminace) v tkáních ryb.

Management obhospodařování pstruhových vod

Pracovníci laboratoře se dále zabývají otázkami managementu obhospodařování pstruhových vod. Pracoviště se od konce 90. let 20. století ve spolupráci s rybářskými svazy podílí na vývoji šetrných metod umělého chovu různých věkových kategorií těchto druhů – včetně generačních ryb. Cílem je zvýšení počtu generačních ryb a následně zvýšení množství kvalitních násad využitelných k posílení volně žijících populací pstruha obecného a lipana podhorního. Hodnocením adaptability odchovaných násad v podmínkách volných vod a porovnáváním ekologických nároků vysazovaných a původních volně žijících jedinců jsou získány velmi důležité informace využitelné v rámci managementu obhospodařování našich pstruhových vod.

Výuka

Pracovníci laboratoře se dále podílejí na výuce studentů FROV studujících v bakalářském, magisterském i doktorském typu studia.

Kde nás najdete?

Zobrazit mapu

Kontaktní údaje

Univerzita: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Fakulta: Fakulta rybářství a ochrany vod
Ústav: Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický

Adresa

Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Fakulta rybářství a ochrany vod
Výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický
Zátiší 728/II
389 25 Vodňany

IČ: 60076658
Tel.: 602263544
Fax: 387 774 634
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: http://www.frov.jcu.cz/