Kdo jsme?

KMB zajišťuje školení bakalářských, magisterských a doktorských studentů v širokém spektru metod molekulární biologie. Snaží se provádět co nejkvalitnější výzkum molekulárních mechanismů eukaryotické buňky.

Co děláme a pro koho?

KMB se věnuje přípravě studentů pro kariéru molekulárního biologa, a to jak v aplikovaném či základním výzkumu v oblasti medicíny a biologie, tak i v zaměření na molekulární diagnostiku.

V současnosti je tvořena 13 samostatnými laboratořemi (Bruce lab, Doležel lab, Doležal lab, Jindra lab, Kotsyfakis lab, Krejčí lab, Lazar lab, Lukeš lab, Masako lab, Oborník lab, Šauman lab, Sobotka lab a Zíková lab) sídlících převážně v Č. Budějovicích, ale také v Třeboni (Sobotka lab) a Nových Hradech (Lazar lab). Zaměření každé laboratoře je na specializovanou oblast v nesmírně širokém spektru současné molekulární biologie. Společným jmenovatelem většiny laboratoří naší katedry ale je práce na modelových organismech, protože právě díky nim je naše poznávání složitostí jednobuněčných i mnohobuněčných eukaryot tak dynamické.

Dalším společným jmenovatelem je náročnost požadavků na studenty každého stupně, jelikož se jedná o týmovou práci, finančně náročný výzkum, který má za cíl produkovat „ cutting-edge“ vědu. V řadě laboratoří se komunikuje anglicky.

Proč existujeme?

Cílem je z nejlepších studentů vychovávat samostatné vědecké pracovníky na mezinárodní úrovni. Všichni členové katedry mají dlouholetou zahraniční praxi a jsou vedoucími výzkumných týmů. Společným rysem magisterských a doktorských projektů je funkční analýza genů prováděná na různých modelových organismech.

Kam směřujeme?

Není velkým tajemstvím, že nejdůležitějším a nejdynamičtějším oborem současné biologie je právě molekulární biologie. Cílem naší katedry je patřit ke špičce v oboru, čímž nemyslíme Českou republiku, ale mezinárodní rozměr. I z tohoto důvodu máme v laboratořích studenty a vědce z celého světa. Věříme, že se najdou motivovaní studenti všech stupňů z Přírodovědecké fakulty JU, kteří budou mít chuť se tohoto nekončícího (a nesnadného, ale velmi zábavného a napínavého) snažení zúčastnit. Našim dlouhodobým záměrem je vytvořit jim k tomu co nejlepší podmínky.

Kontaktní údaje

Adresa

Branišovská 31,
370 05 České Budějovice

IČ: 60076658
Tel.: 387775416
Fax:  
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Web: http://kmb.prf.jcu.cz/cs

Kde nás najdete?

Zobrazit mapu