Charakteristika

Hlavním cílem centra je realizace a rozvoj canisterapie, jako jedné z podpůrných rehabilitačních metod, jež využívá pozitivního efektu psa na zdraví člověka. Prioritní zaměření je věnováno rozvoji odborných kompetencí studentů JČU a to prostřednictvím účasti v dobrovolnickém programu canisterapie, dále vzdělání široké veřejnosti v oblasti zooterapie a prevence úrazů způsobených psem.

Hlavní činností centra je realizace dobrovolnického programu, realizace odborné konference se zaměřením na zooterapii, příprava a realizace integračních canisterapeutických táborů, dále pak rekondičních pobytů pro děti se specifickými potřebami a prevence úrazů způsobených psem. Centrum realizuje workshopy a semináře se zaměřením na problematiku canisterapie. Dále je realizována přednášková činnost se zaměřením na prevenci úrazů a výchovu k zodpovědnému vztahu ke psu. Přednášková činnost je určena zejména pro žáky nižšího stupně základních škol.

Cílem aktivit je zlepšení psychosociálního zdraví klientů, jež se účastní programu canisterapie (v rámci realizace programu canisterapie) a dále zlepšení informovanosti dětí o komunikačních signálech psa, o protektivních polohách při riziku útoku psa a dále podpora v oblasti výchovy k zodpovědnému vztahu ke psu.

Centrum spolupracuje na zajištění svých aktivit s Výcvikovým canisterapeutickým sdružením Hafík, o.s. a NNO jenž se zabývají problematikou dobrovolnictví a canisterapie.

Kontaktní údaje

Univerzita: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Fakulta: Zdravotně sociální fakulta
Katedra: Ústav zdravotně sociální práce

Adresa

Ústav sociální práce
Boženy Němcové 585/54
370 87 Č. Budějovice

IČ: 600 766 58
Tel.: 387777848, 724 953 876
Fax:  
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Web: http://www.zsf.jcu.cz/struktura/katedry/usp/centra_projekty/